Nytt avtal ska förhindra mardrömsutbildningar

De stora problem som drabbat en elev på elitidrottsprogrammet på Celsiusskolan i Uppsala ska inte kunna drabba fler, i och med ett nytt avtal med Upplands idrottsförbund.

Men att Kristoffer Holm, som vi berättade om i morse, inte fick den utbildning han skulle fått, berodde på att skolan inte tillräckligt noga tänkte igenom vilka problem som skulle kunna uppstå innan han antogs. Det menar Ove Bergvall, gymnasiechef i kommunen.
- Det är ju beklagligt, men det är ju ofta så att man lär sig av sina erfaranheter. Man har inte tänkt igenom alla tänkbara scenarier, säger han.

Kristoffer Holm, som varit ungdomsmästare i motorcross kom in på Celsiusskolans elitidrottsprogram hösten 2005, men han fick inte den utbildning har utlovats.

Första teminen blev det bara ett träningstillfälle på crossbanan, och under hela året fick han max en fjärdedel av den crossträning han hade väntat sig. Inför år två kunde skolan inte ordna praktisk träning alls. Kristoffer har nu tappat sin elitsatsning.

Som Upplandsnytt berättade i morse får skolans hantering av det här mycket skarp kritik i en utredning som kommunen själv gjort, och Kristoffers föräldrar har nu anmält skolan till Skolverket. Pappan Martin Tobiasson menar att problemen har en orsak:
- Skolans nonchalans och ointresse för att lösa det, säger han.

Nu har skolan ändrat rutinerna. De har ett avtal med Upplands idrottsförbund, och de ska innan varje elev tas in, säkerställa att skolan kan erbjuda träning i specialidrotten, annars ska eleven inte tas in. För det här ska åtminstone inte hända igen säger Celsiusskolans rektor Daniel Larsson:
- Min bedömning är att det inte kan hända igen, säger han.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se