Det kan bli lag om avstånd till postlådor

Trots uttalandena i går från centerpartiets infrastrukturminister Åsa Torstensson så kan det bli lagstiftning om att postlådor på landsbygden inte får ligga mer än en kilometer från bostaden, till exempel i Årböle i Tierps kommun som tampats med myndigheterna för att få närmare till sina brevlådor.

Åsa Torstensson sade i riksdagen i går att hon inte tänkte följa utredningsförslaget, men kristdemokratiske riksdagsmannen från Uppsala Mikael Oscarsson säger att den saken inte alls är avgjord.

- Jag har pratat med representanter för mitt parti som sitter i trafikutskottet. Där finns det stora frågetecken för det uttalande som Åsa Torstensson förde fram i debatten i går. Den information jag får är att mycket tyder på att alliansen i utskottet istället kommer förorda att max en kilometer till brevlådan ska gälla.

Vad säger du om Åsa Torstenssons argument att hellre använda andra former av påtryckningar än lagstiftning?

- Jag tror det är utsiktslöst. Jag vet själv när jag varit med Årböleborna och pratat med Postens representanter. De var helt omedgörliga. Jag tror vi måste ha den här lagstiftningen, säger Mikael Oscarsson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se