Fuglesang fick högtidligt mottagande

Det var ett nästan presidentliknande mottagande som mötte svenske rymdfararen Christer Fuglesang när han besökte Uppsala. Besöket skedde på Ångströmlaboratoret, som bedriver forskning om rymden.

Det var stora och nästan högtidliga applåder som mötte Christer Fuglesang då han kom till Ångströmlaboratoriet. Och under en timmes tid fick han träffa rymdforskare, studenter, skolelever och massmedier. Bland annat visade han en film från rymdfärden som besättningen själv hade satt ihop, och från podiet berättade han till bilderna. På slutet blev det presskonferens, där Christer Fuglesang berättade om sina minnen från studentåren i Uppsala.

- Mitt engagemang inom kåren gjorde att jag utvecklades mycket till en social person. För övrigt så var jag också med och åkte på flotten i Fyrisån två gånger, sade Christer Fuglesang. 

- Nu väntar mycket av sånt här, att berätta om flygningen. Inte bara i Sverige och i Europa utan mycket i USA. Hela besättningen kommer åka runt tillsammans, veckan efter påsk kommer hela besättningen till Sverige, berättade Fuglesang.

Efter en dryg timme så var Christer Fuglesangs besök i Uppsala över och han hastade tillbaka till Stockholm för att träffa sin familj. Och bland dem som fått möta honom var den allmänna uppfattningen att han var väl värd all uppmärksamhet.

- Absolut. Jag tycker det är väldigt kul att vi har svenska hjältar som inte bara sparkar på en boll, sade Carmen Medina.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se