Stort intresse för Nordic Battle Group

Intresset för att tjänstgöra i insatsstyrkan Nordic Battle Group, som har sin bas på S1 i Enköping är stort.

När ansökningstiden gick ut i går hade över 7000 anmält intresse för att bli en av de drygt 2000 svenskar som ska ingå i gruppen. Daniel Setréus som just nu gör lumpen på regementet i Enköping är en av de som har sökt.
- Det finns många som säger att de gör det för en god sak, men det tror jag inte är sant. Jag tror de flesta gör det för äventyrets skull och för att tjäna pengar, så är det i alla fall för mig, säger han.

Svenskarna ska tillsammans med några hundra norrmän, finländare och ester kunna skickas på fredsbevarande och fredsframtvingande operationer runt om i världen.

Riskerna och svårigheterna med uppdraget gör att det är inställningen hos den enskilde soldaten som är viktigast, oavsett ålder och tidigare erfarenhet av internationella uppdrag, säger Karl Engelbrektsson som är chef för Nordic Battle Group:
- Jag vill ha människor som har en moralisk inre kompass där man kan känna skillnaden mellan rätt och fel, för vi kommer i många situationer att hamna i en gråzon, och vår uppgift är ju egentligen omöjlig.  Vår uppgift är ju att med våld återställa demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.