Vill ta över ansvaret från kommunen

Nu har dom första intresseanmälningarna kommit in från entreprenörer som vill driva verksamhet, i stället för att Uppsala kommun gör det. Det handlar om den såkallade ”utmanarrätten” som den borgerliga majoriteten har infört.

Bland dom intresserade finns Portalen Utbildning, som redan i dag arbetar med ungdomar med problem - men som vill ha ett större helhetsansvar för verksamheten än i dag. Tomas Jansson är verksamhetsledare:
- Att kunna påverka och kunna ta ansvar för verksamhet, ekonomi och utveckling, känns oerhört viktigt för att kunna säkerställa inför framtiden.

Utmanarrätten var en av punkterna på dom borgerliga partiernas agenda när dom tillträdde i Uppsala efter valet. Om privata aktörer eller personalkooperativ vill ta över driften av verksamhet som i dag drivs av kommunen så ska chansen finnas att göra det.

En intresseanmälan har kommit in från Sven Johanssons Olje AB som gärna vill driva Uppsala kommuns tankanläggning på Sågargatan, och en annan är alltså Portalen Utbildning - som redan i dag anlitas av kommunen för att arbeta med ungdomar med psykosociala problem. De har idag gjort det i tolv år men skulle gärna vilja få en mer självständig roll.

Gunnar Hedberg, moderat finanskommunalråd, säger att utredningen om exakt hur utmanarrätten ska fungera kan bli klar i mars eller april, men han ger Portalen Utbildning goda chanser:
- Det är ju ett fint exempel, där verksamheten och personalgruppen fungerar bra. Vi kommer att pröva deras ansökan enligt ett regelverk som vi nu drar upp.

Mårten Nilsson
Marten.Nilsson@sr.se