Splittrat om sprutor till missbrukare

Ledande politiker inom landstinget vill att missbrukare ska få rena sprutor av vården. Men ute i kommunerna är man mer tveksam. Åsikterna om att ge rena sprutor till missbrukare gått brett isär.

Landstingsrådet och folkpartisten Ismail Kamil är positiv till rena sprutor.

- Gör vi det på ett bra sätt, så tror jag personligen det är bättre. Det är inte bara så att man får gratis sprutor hur som helst. Jag tycker det ska finnas ett alternativ, ett vårdprogram där man kan erbjuda en dialog med de människor som är utsatta, säger Ismail Kamil (fp).

Men långt ifrån alla håller med. Många inom polisen är negativa. Andra som är negativa är Föräldraföreningen mot narkotika, föreningen Kris (Kriminellas revansch i samhället) och narkotikaenheten inom sjukvården bland annat. Samtidigt är man positiv till sprutbyten på landstingets beroendeklinik.

Sen 1 juli förra året är det landstingen själva som bestämmer om sprutor till missbrukare. Anledningen till att frågan diskuteras just nu är att moderaten Gunnar Öjefors lämnat in en motion till landstingsfullmäktige som hålls ikväll. Han vill att landstinget fattar ett principiellt beslut om att sprututbytesprogram inte ska införas. Troligtvis kommer inget beslut fattas i frågan eftersom inga sprutbytesprojekt är på gång, men Gunnar Öjefors släpper inte frågan för det.

- Nu gäller det att följa upp det här och se vad som händer. Jag kan tänka mig att det finns skiljaktiga meningar också inom alliansen, men det tror jag vi kan diskutera oss fram till en lösning, säger Gunnar Öjefors (m).

Men någon enkel lösning lär det inte bli. För inte ens inom de politiska partierna är man överens, säger Ismail Kamil.

- Ta bara folkpartiet, mitt eget parti. I landstinget är vi för, men i Uppsala kommun är vi emot och i Stockholm emot. Inom kristdemokraterna är de emot i landstinget, medan i Stockholm är de för, säger Ismail Kamil.

För att ett sprutbytesprogram ska bli verklighet krävs att kommunen där det ska ske är positiv. Ännu har ingen kommun i länet visat sig intresserad, men om situationen uppstår så vet inte Isamil Kamil hur politikerna i landstingsfullmäktige kommer rösta.

- Ingen aning, jag kan inte i förväg säga om det finns politisk majoritet för det eller inte, säger Ismail Kamil (fp), landstingsråd i Uppsala län.

Ulrika Hyllert
ulrika.hyllert@sr.se