Forsmarks vd svarar på kritiken

Efter kritiken mot kärnkraftverket Forsmarks säkerhet kommer nu ledningen för Forsmark att förstärkas. Och några planer på att avgå har inte vd Lars Fagerberg.

Det var i programmet Nyhetstimmen i Radio Uppland som Forsmarks vd Lars Fagerberg för första gången svarade på frågor efter att den interna säkerhetsrapporten på kärnkraftverket blivit känd. Och Lars Fagerberg berättade hur det kom sig att rapporten kom till.

- En medarbetare var inne hos mig och kände sig bekymrad över vissa delar. Då bad jag honom skriva den här rapporten och sen lämna den till mig. Det gjorde han i slutet av oktober. Sedan tog jag beslut att den här rapporten skulle behandlas av blockcheferna inom kraftverket och sedan återrapporteras till mig 1 mars i år, säger Lars Fagerberg.

Kunde lett till dödsfall

I rapporten står det om ett försämrat säkerhetstänkande, om ett stort antal olyckstillbud där en del kunde föranlett dödsfall och om entreprenörer som varit berusade.

Med anledning av rapporten, så har försvarsutskottets socialdemokratiska ordförande Ulrica Messing beslutat att kalla både Statens kärnkraftinspektion och miljöminister Andreas Carlgren (c) till utskottet, och Messing är mycket kritisk mot Forsmarks ledning.

- Rapporten visar att man senaste tiden haft mer fokus på att höja produktiviteten än att arbeta med säkerhetsrutinerna och de föreskrifter som gäller, säger Ulrica Messing. 

- Jag följer med oro de uttalande som ledning gjort, de tyder på att ledningen har en lite för tillbakalutad inställning, säger Messing i en kommentar.

Vd tänker inte avgå

Generalsekreteraren för Greenpeace, Lennart Daléus, har idag också krävt att ledningen för Forsmark ska avgå. Också miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand kräver att ledningen avgår, men några sådana planer har dock inte vd Lars Fagerberg.

- De som ställt de kraven får tala för det. Jag har det stöd jag behöver från styrelsen, säger Lars Fagerberg.

Bland Forsmarks anställda verkar många ta rapporten med ro.

- Det är bra stämning, det kanske finns åsikter hur ledningen har hanterat det här, säger en man som vill vara anonym.

- Man tar det liksom med ett axelryck. Det är inte värre här än någon annanstans, säger en annan man.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se