Bygge av asptrappa stoppas

Bygget av asptrappan vid Islandsfallet i Uppsala stoppas under 2007. Enligt gatu- och trafiknämnden finns det inte pengar till det sedan Naturvårdsverkets bidrag som skulle delfinansera trappbygget har dragits tillbaka när bygget drog ut på tiden.

Ilona Szatmari Waldau från Vänsterpartiet har följt arbetet med asptrapporna och hon är besviken.

- Vi har ju redan investerat i en asptrappa vid Kvarnfallet som kostade 2,4 miljoner. Den ska invigas nu i vår, men nu blir det ingen trappa förbi Islandsfallet. Det är 2,4 miljoner som är bortkastade till ingen nytta, säger Ilona Szatmari Waldau.

Men det är inte helt stopp för asptrappan.

- Nu handlar det om att kunna täcka upp den finansiering som försvunnit, säger Anders Westerlind folkpartistisk ordförande i gatu- och trafiknämnden.

- Det vi har gjort är att vi fattat beslut om att vi ska försöka hitta statliga pengar, eller någon typ av medfinansiering. Det känns så viktigt naturligtvis att bygga klart trappan, säger Westerlind.

Fakta om Aspen:

Aspen(Aspius Aspius) är Upplands landskapsfisk. Här har den sin huvudsakliga utbredning men den finns i hela Mälardalen. Aspen kan bli upp till en meter lång och väga 12 kilo. Anders Larsson på Fyrisåns vattenförbund har dock varit i kontakt med fiskare som fått upp exemplar på 14 kilo. Den räknas som en av våra största sötvattensfiskar.

Aspen är beroende av platser med strömmande vatten och stenig botten för att kunna leka och lägga sina ägg. Enligt Anders Larsson är aspbeståndet just nu gott men det kan variera stark från år till år. Aspen står med på ArtDatabankens list över hotade arter.

Aspen är en populär fisk bland sportfiskare då den kan bjuda på hårt motstånd.

Källor: ”Upplands landskapsfisk asp är hotad men problemen går att lösa” Examensarbete av Tommy Vestersund, Uppsala Universitet. Anders Larsson VD på Fyrisåns Vattenförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista