Rättegång mot ung datahacker

Idag inledes rättegången mot den 18-årige datahackern från Uppsala. En rättegång präglad av teknisk bevisning och med internettermer som ständigt behövde förklaras.

18-åringen står åtalad för dataintrång på olika svenska universitet, bland annat på Uppsala universitet. Intrången skulle ha skett för två år sedan då den åtalade var 16 år. Den unge mannen nekar till brotten.
- Han har haft en så kallad server som varit gemensam för flera användare och ett par av dem har varit intresserade av hackingverksamhet och för dem har min klients server varit en mötesplats. De har delat information, vilket förklarar hur hackerinformationen fanns på hans dator, säger hackerns advokat Thomas Olsson.

Den 18-årige mannen hade alltså en server, det vill säga en dator som gör att olika datorer kan kommunicera med varandra, stående i den lägenhet där han bodde med sin familj. På servern fanns ett konto där han tillät att hackervänner samlade och lagrade information, bland annat koder och lösenord från intrång, speciellt två vänner som benämns som thailändaren och rumänen har använt sig av det kontot. Åklagare Chatrine Rudström frågade idag ut 18-åringen.
- Jag var medveten om att de lagrade informationen på min dator men det såg jag inte som ett problem.

Du såg inget problem med att de gör intrång, stjäl en lösenordsfil och lägger den på din dator?
- Nej de gjorde ju inte intrånget från min dator. Jag var inte delaktig i intrången, sa han vid dagens rättegång.

Det är nu upp till åklagaren att bevisa att intrången skett från uppsalahackerns egna dator och att det inte är andra som utfört intrången. Den unge mannen medger dock att han har skrivit program som används vid datorintrång, men de programmen har många tillgång till.

Rättegången beräknas hålla på till och med fredag denna vecka.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se