Östhammarpolitiker får kritik för uttalanden

Flera Östhammarspolitiker är i dag kritiska mot de uttalanden som moderaten Anna-Lena Söderblom gjorde i går i tv-programmet Uppdrag granskning.

Anna-Lena Söderblom som är ordförande i den lokala säkerhetsnämnden för Forsmark, sade i programmet att hon tyckte att det var fel att den kritiska rapporten om säkerheten på kärnkraftverket nu hade nått ut till allmänheten.

Centerpartiets Bertil Alm som också sitter i säkerhetsnämnden. Han anser att det är en konstig inställning.

-Vi får ju aldrig uppfattas som en förlängd arm till Forsmarks kraftverk. Säger Bertil Alm.

I tv-programmet sade Anna-Lena Söderblom att det psykologiskt sett kunde göra mer skada än nytta att rapporten kommit ut. Hon menar att det skulle kunna skapa kaos då rapporten ej var färdig proccesad.

Bertil Alm deltog också i radion P1 i morse där han fick frågan om han hade förtroende för Forsmarks ledning.

-Jo visst får jag betänkligheter men samtidigt är jag mer skrämd av att då vi som skall informera om vad som händer och sker, och ha informationsrollen till allmänheten inte inser allvaret i det hela.Säger Bertil Alm från säkerhetsnämnden.

Även miljöpartiets Arno Unge, som kommer att sitta som ersättare i säkerhetsnämnden är kritisk mot Anna-Lena Söderblom.

-Jag anser att sådana här rapporter skall komma i offentlighetens ljus. Det här är ju av allmänhetens intresse att säkerheten fungerar på Forsmark. Säger Arno Unge.

Anna-Lena Söderblom säger i dag till Upplandsnytt att hon vidhåller att Forsmark borde ha fått slutföra den interna processen innan rapportens innehåll fördes ut.

-Det skall man naturligtvis informera medborgarna om, men när jag skall göra det kan jag inte säg förens jag fått det slutgiltiga materialet i min hand. Säger Anna-Lena Söderblom.