Litar inte på politiker

I Gottsunda och i Gränby i Uppsala är det många som inte röstar. Vid förra valet var valdeltagandet mellan 54 och 62 procent i de här områdena. Genomsnittet för hela kommunen var nästan 80 procent.
- Det går inte att lita på partierna, jag känner inget förtroende. Vi som är sämst ställda i samhället, jag är städare och låginkomsttagare, det blir bara hårdare och tuffare för oss. Annika Jonsson, som bor i Gränby, menar att det låga valdeltagandet handlar om sociala skillnader. De som känner att de inte får något tillbaka av samhället väljer kanske att inte rösta, säger hon. SIU, som är invandrarföreningarnas samarbetsorganisation i Uppsala, har haft valinformation på olika språk i bland annat Gränby. SIUs ordförande Shala Hafid menar att det behövs mer praktisk information om valet i vissa grupper. Samtidigt är det också en klassfråga. - De som känner till det här systemet, det här samhället, de vet hur man röstar. Men det gör de inte, det är många svenskar som inte röstar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".