Pengarna fanns - nu byggs asptrappan

Beslutet att stoppa bygget av asptrappan vid Islandsfallet i Fyrisån rivs upp. Pengarna som majoriteten i gatu- och trafiknämnden i Uppsala kommun trodde saknades, fanns och har funnits hela tiden.

- Det är olyckligt att vi drar tillbaka beslutet. Vår avsikt har aldrig varit att inte bygga trappan, vi ville vara säkra på att det fanns extern finansiering. Nu finns pengarna, och det är vi glada för, säger gatu- och trafiknämndens ordförande Anders Westerlind (fp).

Men hur kommer det sig att ni inte visste om pengarna? De har ju funnits hela tiden.

- Det vet jag faktiskt inte. Vi får ju underlag från tjänstemännen, men jag tror i och för sig inte att de gjort fel heller utan det har blivit någon miss i kommunikationen, säger Anders Westerlind.

Så sent som igår sade gatu- och trafiknämnden att bygget av trappan för fisken asp skulle stoppas eftersom det fattas pengar.

Och uttalandet som nämndens ordförande Anders Westerlind (fp) gjorde i Upplandsnytt igår om att asptrappan inte skulle bli av på grund av att det saknades externa finansiärer väckte många och starka reaktioner. En av dem som satte kaffet i vrångstrupen var Maria Forslund på Länsstyrelsen.

- Jag trodde först det var ett aprilskämt. Det var ju självklart att trappan skulle börja byggas så fort vattnet sjunkit undan lite. Det finns externa medel som länsstyrelsen administrerar som kommunen fått och kommer få.

Leken tar stopp

Trapporna all uppståndelse handlar om ska göra att landskapsfisken aspen återigen kan vandra uppför Fyrisån och leka.

En trappa är redan klar, den vid Kvarnfallet. Men den gör ingen skillnad på egen hand eftersom aspen inte kan komma dit, den fastnar vid Islandsfallet. Och det är därför en trappa planerats också där.

Nu har alltså de ansvariga politikerna fått information om att pengarna, 920 000 kronor från bland anant Naturvårdsverket finns. Asptrappan blir av, fast den blir inte klar till sommaren som det var tänkt. Anders Westerlind säger att man stör aspens lek om man bygger nu, och sen kommer turisterna.

- Min bedömning är nog att vi går igång i höst. Det är bättre att vi fredar Linnéjubileet från ett byggprojekt.

Vänsterpartist skeptisk

Vänsterpartisten Ilona Szatmari Waldau är kritisk till att det skjuts fram.

- Jag tycker det är väldigt olyckligt, och hur kan vi leta på att Anders Westerlind och gatu- och trafiknämnden verkligen kommer att fatta beslut om att bygga asptrappan? frågar sig Ilona Szatmari Waldau, vänsterpartiet.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se