Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänster eller höger - spelar det någon roll?

Vad gör det för skillnad om du röstar borgerligt eller åt vänster i kommunalvalet? Hur stor roll spelar det vilket styre en kommun har för den genomförda politiken? Upplandsnytt jämförde en kommun med socialdemokratisk ledning, Tierp, och en med borgerlig, Enköping. Vad har hänt sen förra valet? Det visade sig att skillnaderna var mindre än man kunde tro.
Två uppländska kommuner styrda av två Bengt. Enköping med centerpartiets Bengt Wahlberg bakom rodret och Tierp som leds av socialdemokratiske Bengt Olov Eriksson. Om man vid en jämförelse tar hänsyn till kommunernas storlek och förutsättningar skiljer sig de faktiska politiska besluten och dess effekter inte så mycket åt. Exempelvis satsar kommunerna ungefär lika mycket pengar på skola och barnomsorg. Arbetslösheten är låg i båda kommunerna och nästan precis lika stor, det senaste året mellan 2,5 till 3% och skillnanden i kommunalskatt är bara 10 öre. - Politiken ska påverka huvuddragen och stora inriktningsfrågor, men sedan är det kanske inte så stora skillnader på olika styren, säger Enköpings kommunalråd Bengt Wahlberg. - Kommunalpolitiken är mer praktisk än rikspolitiken, säger Bengt Olov Eriksson, kommunalråd i Tierp. Ideologierna mellan partierna må skilja sig åt, men i kommunpolitiken är det ofta samsyn som präglar styret. Men givetvis finns det skillnader. Utvecklingen i vardera kommuns ekonomi skiljer sig till exempel ordentligt. I Enköping har man gått från ett finansnetto på minus 121 kr per invånare till plus 953 kronor och i Tierp från 119 plus till 411 kronor minus. Och det här beror på att ledningen i vardera kommun valt att prioritera olika. - Vi har gjort en del utförsäljningar så att vi fått ner löneskulden. Det har varit ett målmedvetet arbete med fokus på de ekonomiska frågorna, säger Enköpings Bengt Wahlberg. - Vi har medvetet satsat pengar på skolan och det medför en påfrestning på ekonomin. Vi var medvetna om detta men vi tyckte att vi måste genomföra detta, säger Tierps Bengt Olov Eriksson. Förutsättningarna i en kommun verkar ibland alltså ha större betydelse än politiken. Samsyn och samarbete präglar besluten, men trots detta vill inte politikerna säga att det inte spelar någon roll på vilket parti man lägger sin röst. - Visst spelar det roll vilket parti man röstar på, säger Bengt Olov Eriksson, och Bengt Wahlberg håller med. - Det gör det naturligtvis, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".