Kvinna med gitarr spelar och sjunger.

Frälsningsarmén i Uppsala går egen väg

Frikyrkorna i Sverige har svårt att behålla sina medlemmar. Trenden pekar tydligt neråt. Värst är det för Frälsningarmén som har halverat sitt medlemsantal på 15 år. Men i Uppsala ökar antalet medlemmar.

Margareta Skog är religionssociolog och tidigare anställd på Svenska Kyrkans forskningsavdelning i Uppsala. Hon tror att det handlar om att Frälsningsarmén nedgång i antalet medlemmar har en lite annan uppbyggnad än andra kyrkor.

- Det här med militära soldater och officerare i uniformer, det talar förmodligen inte till de unga idag, säger Margareta Skog.

Enligt Margareta Skog har människor inte längre behov av att att tillhöra organisationer, vare sig det handlar om kyrkor eller politiska partier. Det i kombination med att samhället idag inte präglas av religion och kyrka gör att det går dåligt för frikyrkorna. Men det finns undantag.

Dyr renovering självklar

Major Christel Malmberg är kårledare i Frälsningsarmén i Uppsala och hon visar runt i deras nyrenoverade byggand på Sankt Persgatan i Uppsala. Bara kyrktorget, den nya tillbygganden, kostade 20 miljoner. Men att satsa var självklart, för här ökar medlemsantalet sen slutet av 1990-talet.

Christel Malmberg tror att det går bra för Uppsala eftersom de har en omfattande social verksamhet med bland annat Sagahemmet och mycket barn och ungdomsverksamhet.

På andra håll har medlemmarna blivit gamla och inga nya har kommit in i verksamheten.

- Frälsningsarmén har kanske varit arbetarnas kyrka, och funnits på bruksorter där fabrikerna sedan lagts ned. Det kan vara en orsak, säger Christel Malmberg.

Uniformen avskräcker inte

Hon håller inte med religionssociologen Margareta Skog om att det militäriska med uniform skulle avskräcka.

- Vi har ju ungdomar som blir soldater, och många av dem säger att de vill skaffa en uniform. De tycker att det är snyggt, säger Christel Malmberg.

Det är de traditionella frikyrkorna som startade på 1800-talet som det går dåligt för. Och trots att Uppsala visat att det går att ha en levande kyrka så tror Margareta Skog inte att frikyrkorna kommer kunna vända den nedåtgående trenden.

- När det gäller de gamla inhemska frikyrkorna så är det tveksamt och de kommer ha en förnyad väckelse med ökade medlemstal, säger Margareta Skog.

Ulrika Hyllert
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".