Arrangerad bild som illustrerar mobbning.

Sverkerskolan anmäld - vill flytta mobbade

Sverkerskolan i Uppsala har anmälts till Skolverket två gånger den senaste tiden på grund av oförmåga att hantera problem med mobbning. De mobbade eleverna ska ha erbjudits förflyttning till annan skola för att slippa bli utsatta för mobbning.

Det tycker Lars Arenius på Skolverket inte är en bra lösning.
- Så fort man får veta att ett barn anser sig, det räcker med enligt lagtexten att ett barn anser sig blivit utsatt, så måste man ta reda på vad som hänt i den specifika situationen.

I slutet av november fick Skolverket in en anmälan från föräldrar till en pojke som går på Sverkerskolan i Uppsala, en skola med barn från förskoleålder till femteklassare.

I anmälan skriver föräldrarna att deras son under nästan ett års tid fått utstå systematisk mobbning från främst en elev i klassen. Knytnävsslag och till och med slag med tillhyggen hör till vardagen och föräldrarna menar nu att skolan inte lyckats att ta itu med problemet. Enligt föräldrarna så är skolledningens lösning på problemet att deras barn ska gå om eller byta skola.

”Varför flytta på de mobbade?”

Och det här är inte den enda anmälan som Sverkerskolan i Uppsala fått på sig den senaste tiden. I mitten av december anmälde en pappa till ett annat barn att hans son dagligen i flera år utsatts för psykiska och fysiska kränkningar från ett annat barn. Och även i det här fallet föreslog rektorn på Sverkerskolan Ylva Nilsson att det mobbade barnet skulle flyttas från klassen. Föräldern ifrågasätter i anmälan ”Varför flytta på de som blir mobbade istället för den som mobbar?”

Lars Arenius på Skolverket vill inte kommentera de enskilda fallen men säger att förflyttning av elever generellt inte är rätt åtgärd.

- Jag tycker inte man ska flytta på den som utsätts för mobbning. Jag tycker inte att man ska flytta på mobbaren heller egentligen, utom då ett barn kanske är utsatt för ett väldigt allvarligt övergrepp och för att skydda det utsatta barnet kan det vara läge att flytta mobbaren, säger Lars Arenius.

- Men jag tror man kan lösa mycket med förebyggande arbeten i skolan, säger Skolverkets Lars Arenius.

Kommunen vill inte kommentera

Rektorn Ylva Nilsson vill inte ställa upp på en intervju om det här, och inte heller grundskolechefen i Uppsala kommun Per Pettersson vill kommentera ärendena. Men kommunen skriver i ett yttrande till Skolverket att Sverkerskolan under hösten arbetat med och följt planen som kommunen har vid mobbning av elev och att skolan dessutom under våren planerar att hålla undervisning i grupper med eleverna i form av forumspel med dramalärare.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".