Socialstyrelsekritik mot Attendo Care

Socialstyrelsen är nu klar med sin utredning om den vård som den döende 83-årige Per Klang fick på Attendo Cares boende Rondellen i Uppsala. Och det är mycket hård kritik som socialstyrelsen riktar mot Rondellen och Attendo Care.

- Det har varit stora brister i vården och omhändertagandet av honom, säger Sylvia Norén på socialstyrelsen.

Tidigare har länsstyrelsen riktat hård kritik mot den vård som 83-årige Per Klang fick den sista tiden i sitt liv på Rondellen. Och socialstyrelsen, som specifikt granskat just den medicinska omvårdnad han fick, är på många sätt ännu hårdare i sin kritik.

De flesta bland de som arbetade som undersköterskor och vårdbiträden hade ingen utbildning alls och en del av dem hade svårt med svenska språket. Per Klang hade smärtor den sista veckan på Rondellen, men det rapporterades inte vidare till sjuksköterskan.
Det har brustit i kompetens bland personalen, slår socialstyrelsen fast, och den vård Per Klang fick var undermålig:

- Den har varit bristfällig, utan tvekan, beroende på den här röriga avdelningen, stor personalomsättning, brister i kompetens, brister i samverkan och kontinuitet...

Med sin rapport stöder socialstyrelsen den version som Per Klangs anhöriga haft av vården. Attendo Care och även Uppsala kommuns äldrekontor och flera politiker i Uppsala har hävdat att någon vanvård aldrig förekommit och ifrågasatt de anhörigas berättelse. En sjuksköterska kritiseras också personligen för att hon inte fört den dokumentation som krävs.

Det konstateras också att många klagomål kom från anhöriga till personalen, som förde dem vidare till chefen, men ändå hände inget. På socialstyrelsen säger man att det är ovanligt med så svåra brister i de fall som de har för utredning.

- Det är inte vanligt att det finns brister på så många olika nivåer, säger Sylvia Norén.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".