Reaktor 1 på Forsmark är stängd igen

Reaktor 1 på Forsmarks kärnkraftverk är stängd igen. Den stängdes i natt efter att en del i säkerhetssystemet visat sig ha brister. Statens kärnkraftinspektion (SKI) ska ha ett möte om händelsen idag.

Det var igår som det visade sig att en av gummitätningarna som sitter mot reaktorinneslutningens yttervägg vid Forsmark 1 hade försämrad elasticitet. Detta är något som kan påverka tätningsförmågan.

Under normal drift har gummitätningarna ingen säkerhetsfunktion, men vid ett eventuellt rörbrott inne i reaktorinneslutningen ska tätningen hjälpa till att hålla rätt tryck. Det säger Anders Jörle som är informationschef vid SKI.

-  Det är helt rätt att stänga av reaktorn. Det visar ju i och för sig något om hur allvarligt man ser på saken.

Att gummitätningn kunde ha skador upptäcktes i torsdags, och när analysen såg ut att ta tid så beslutade Forsmakr igår att stänga reaktor 1, säger Claes-Inge Andersson informationschef:

- Då valde vi att gå ner, för att kunna titta vidare.

- Men ska inte en sådan här gummitätning bytas innan den får åldersskador?

- Nja, det kan man ju i och för sig säga, men vi har ju koll på det här. Det är ju därför vi gjorde den här analysen.

Nu har det varit mycket uppmärksamhet kring säkerhetsbrister på Forsmark. Hur oroliga ska folk vara när de nu hör det här också?

- Folk ska inte vara oroliga. Precis så här ska vi hantera sådana här frågor, för att hålla en god marginal med säkerheten, säger Claes- Inge Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".