Ingen sänkt avgift för miljöbil trots dom

Det ser mörkt ut för miljöbilsägare i Uppsala som hoppats på lägre parkeringsavgift. Trots domen i Länsrätten som säger att man får ge rabatt till miljöbilsägare, är inte den borgerliga majoriteten beredd att genomföra beslutet som det rödgröna styret tog förra året.

- Vi blev ju väldigt överraskade av den här domen, vi menar att problemet är att det inte stämmer överens med lagstiftningen, säger moderata kommunalrådet Cecilia Forss, som ansvarar för trafikfrågor.

- Men spelar det någon roll nu när länsrätten säger att det är OK?

- Ja, vi ser inte att länsrätten prövat enligt den lagstiftning vi åberopat. 

Cecilia Forss är inte nöjd med domen som ger kommunen klartecken att genomföra rabatten på parkeringsavgifter för miljöbilar.

Det var förra året som den rödgröna majoriteten röstade igenom att de med miljöbil skulle få rabatt. Det var ett sätt att få fler att köpa miljöbil och på så sätt förbättra miljön. De borgerliga var emot förslaget och ansåg att det stred mot lagen och överklagade därför beslutet till Länsrätten. Beslutet genomfördes aldrig eftersom man ville vänta in Länsrättens dom.

Nu när domen kommit menar Cecilia Forss att länsrätten inte tagit hänsyn till allt som de angivit i överklagandet. Egentligen får en kommun inte särbehandla olika grupper när det gäller parkeringsvagifter, men eftersom avgiftsrabatten anses gynna alla medborgare i och med att miljön blir bättre så tycker Länsrätten inte att det är någon otillåten särbehandling.

Cecila Forss kan idag inte säga om de kommer överklaga domen, men säger att de vill arbeta för att fler ska skaffa miljöbil, men hon vet inte hur:

- Vi har inte kommit fram till hur vi vill göra det här än, det är ju också ett problem med vad som ska räknas som miljöbilar.

Om det blir någon rabatt för miljöbilar är oklart:

- Någon gång på något sätt blir det säkert. Men vi har inte diskuterat det här än eftersom vi var väldigt övertygade om att det här inte stämde med lagstiftningen.

Kontakta reportern:

ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".