Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skador och olyckor vanligt i skolorna

Att skolelever skadas, riskerar att skadas eller blir hotade och slagna är vanligt i Uppsalas skolor. Varje dag inträffar det händelser i Uppsalas skolor som måste rapporteras in till kommunen centralt.

Björklinge kyrkskola är en av de skolor som förra året anmälde flest incidenter. Ragni Åkerlund är biträdande rektor och hon berättar om en olycka för ett par veckor sedan:

- Vid en pulkaåkning hann en pojke inte undan utan han blev påkörd av en bob. Han fick skelettskador och fick gipsa foten. Så berättar Ragni Åkerlund, biträdande rektor vid Björklinge kyrkskola om en olycka för ett par veckor sedan.

Varje år får Uppsala kommun in rapporter från förskolor, grundskolor och gymnasier, som handlar om allt från olycksfall med skador som följd, händelser där förskolebarn och elever riskerat att skadas eller händelser där någon hotats eller till och med fallit offer för våld.

Upplandsnytt har tagit del av statistik för de senaste två åren, och den visar att det varje dag inträffar mer än en incident på en uppsalaskola. Förra året till exempel så rapporterades 161 olyckor, 140 olyckstillbud och 16 situationer där någon hotats eller blivit slagen. Totalt 317, alltså mer än en händelse per skoldag.

En av anledningarna till att skolorna rapporterar in är att man vill förbättra miljön för eleverna.

- Vid ett tidigare tillfälle slog en elev handen genom en glasruta i ytterdörren, och till följd av det fick vi byta ut alla rutor till armerat glas.

Det viktiga med den här statistiken är vad man gör nu, menar moderaten Cecilia Forss, ordförande i barn-och ungdomsnämnden.

- Var har gjorts för att något som hänt inte ska upprepas och vad har gjorts för att andra skolor och förskolor ska få veta att det kunnat inträffa.

- Hur allvarliga är de här siffrorna?

- Jag kan inte säga hur allvarliga de är, men syftet med att vi sätter oss och arbetar med det här är självklart att få ner siffrorna.

Kontakta reportern:

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".