Uppsala först med självtest av cancer

Uppsala läns landsting blir först i landet med att erbjuda kvinnor som inte går på cellprovtagning hos barnmorskan ett självtest att göra hemma. Syftet är att upptäcka fler fall av livmoderhalscancer.

Erik Wilander, överläkare på patologen vid Akademiska sjukhuset, säger att avsikten är att nå de kvinnor som inte deltar i den organiserade hälsokontrollen.

Varför är det viktigt att nå dem?

- Ja, de kvinnor som inte kommer på hälsokontrollen löper avsevärt större risk att få livmoderhalscancer än de som infinner sig till cellprovstagningen, säger Erik Wilander.

Studier visar att bland de kvinnor som struntar i att gå på cellprov hos barnmorskan, ungefär 20 procent av alla, finns 50 procent av livmoderhalscancerfallen.

Nu ska därför 2000 av de kvinnor mellan 40 och 60 år i Uppsala län, som inte kommit på provtagning på mer än sex år,  få ett erbjudande om att göra testet själv hemma med en provpinne som de sedan skickar in till Akademiska sjukhuset.

I första hand ska projektet pågå i ett år, sen ska det utvärderas innan politkerna bestämmer om det kan permanentas.

 

Lisa Helgesson
Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".