Doctrina saknar rätt att servera

Från och med i dag får gymnasieeleverna på Doctrinagymnasiet i Uppsala inte längre äta på Ekebygymnasiet. Det har Doctrina snabbt löst genom att servera eleverna färdiglagad mat från en cateringfirma. Men det har kanske gått lite för fort.

I förra veckan satte ledningen för Ekebygymnasiet stopp för serveringen av mat till Doctrinas elever eftersom de ansåg att Doctrinagymnasiet inte skötte sina betalningar. Men den snabba lösning som skolan hittade på problemet, att servera cateringmat, var för snabb.

- Vi har löst matfrågan genom att teckna ett cateringavtal med en lokal restaurang här i närområdet. Vi kommer inte få några ökade kostnader när det gäller cateringmaten, säger Peder Björk, rektor för Doctrinagymnasiet.

Men måste man inte ha tillstånd för det här?

- Vi har inte hunnit med det helt enkelt, eftersom beskedet från Ekebygymnasiet kom som en blixt från klar himmel. Här är det frågan om att vi serverar färdiga portionsrätter och serverar dem i en lämplig lokal, det kan inte finnas några större hinder vad vi kan se, säger Peder Björk.

Men där får han mothugg av Uppsala kommuns miljökontor.

- Cateringmat eller inte spelar ingen roll. Om man tillhandahåller mat till skolelever, så ska man minst vara registrerad, säger Alexander Sobestiansky på miljökontoret och fortsätter:

- Om man har en verksamhet där man tillhandahåller livsmedel, och man inte har talat om det på något sätt, bryter man mot livsmedelslagstiftningen, säger Alexander Sobestiansky.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".