Kommunalråd ifrågasätter vanvård

Socialstyrelsens kritiska rapport om 83-årige Per Klang som vårdades på Attendo Cares vårdboende Rondellen i Uppsala ifrågasätts nu av centerpartiets kommunalråd Lars O Ericsson.

Han har tidigare hävdat att Per Klangs sista dagar i livet inte handlade om vanvård.

- Var Socialstyrelsen där när han hade ont? Hur vet de det bättre än någon annan? Jag ifrågasätter den höga sanningshalten i rapporten, säger Lars O Ericsson (c).

Socialstyrelsens rapport, som blev klar i fredags, visar att Per Klang hade ont den sista veckan på Rondellen utan att någon gjorde någonting åt det. Den visade också att stora brister i omvårdnad och hygien upptäcktes då han under sitt sista dygn kom till den kommunala enheten Omtanken.

Det kunde ibland gå dagar på Rondellen utan att Per Klang fått någon omvårdnad.

Om Socialstyrelsen beskrivning stämmer, är det då vanvård?

- Ja, det kan jag tycka, säger Lars O Ericsson, kommunalråd i Uppsala.

Rondellens chef Ann-Sofie Sundman säger att hon har svårt att ta in den bild Socialstyrelsen ger. Hon visste inget om de missförhållanden som påtalas i rapporten.

- Ingen har framfört till mig att de förekom sådana här brister.

Men om du inte haft en aning om att det förekom sådana brister på den enhet du är chef för, vad säger det om dig som chef?

- Som chef måste man vara självkritisk. Jag är självkritisk, jag har inte haft så många lugna stunder efter det som hänt. Jag tycker det är fruktansvärt och jag är väldigt självkritisk när det gäller min funktion som chef på Rondellen, säger Ann-Sofie Sundman.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".