Missnöje med sophämtning i Storvreta

På Skymningsvägen i Storvreta råder upprorsstämning mot sophämtningsbolaget Samtec. Bolaget vill inte hämta sopor vid dörren av bland annat säkerhetsmässiga skäl. Men dom boende tycker sig ha tillmötesgått Samtec och vidtagit de åtgärder sophämtaren har krävt.

Häcken i kurvan har klippts och ett staket mot lekplatsen har satts upp, berättar Ann Björkenius på Skymningsvägen, men ingenting har hjälpt. Fortfarande måste Ann och hennes grannar gå med sina soptunnor 100 meter till en uppsamlingsplats.

Och även där har hämtningen gått dåligt. Enligt grannarna har de knappt hundra soptunnorna stått delvis utspridda och blockerat trafik efter att Samtec har varit där.

Och de boende tror att det finns dolda skäl till strulet.

- Jag tror att de vill gå ner på enmansbemanning. De vill inte åka in och behöva ha två gubbar som drar fram tunnorna, säger Ann Björkenius.

Chef på avfallskontoret i Uppsala kommun är Magnus Kjellman, och han tror inte på den teorin.

- Nej, det tror jag inte ett dugg på. Ärendet är initierat av Arbetsmiljöverket i somras, där det ställdes vissa synpunkter på hur hämtförhållandena ser ut.

Att de boende har satt upp det efterfrågade staketet, visste inte Magnus Kjellman.

- Jaha, det är en ny uppgift, får jag säga. Så fort vi får nya uppgifter så tar vi det här under omprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".