Slopande av kårobligatorium skapar oro

Det råder osäkerhet hos Uppsala studentkår och på nationerna om vad som kan hända om det så kallade kårobligatoriet tas bort. Detta sedan utbildningsminister Lars Leijonborg i förra veckan meddelade att kårobligatoriet vid högskolor och universitet SKA tas bort, och att det under våren ska tillsättas en utredning för att se över frågan.

- Vi är oroliga att studentinflytandet kan riskera att försvinna eller försämras, säger Uppsala studentkårs vice ordförande Kristina Persdotter.

Kårobligatoriet innebär att man som student måste vara med i en kår för att kunna plocka ut betyg. Frågan om ett avskaffande har varit uppe flera gånger i riksdagen, utan att beslut har tagits, men det vill Lars Leijonborg nu alltså ändra på.

På Uppsalas nationer är man orolig över vad som skall hända med det skatteprivilegium som är sammankopplat med kårobligatoriet. Alexandra Stenström är ordförande för nationernas samlingsorgan kuratorskonventet.

- Det skulle bli större kostnader för nationerna, och nationerna har faktiskt redan i dag knapp ekonomi. Det här skulle kunna vara en sådan saka som stjälper några nationer.

På Kalmars nation har man under dagen arbetat inför kvällens aktiviteter för terminens nya medlemmar, och förstekuratorn Per Hård af Segerstad tycker att det är synd om den sortens verksamhet och nationerna skulle försvinna.

- Det är ju en månghundraårig tradition, och jag tycker det vore tragiskt om en sådan gammal institution och fortfarande fungerande organisation försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".