Forsmarksfel kända redan 2005

Flera av de fel som ledde till att kärnkraftverket Forsmark snabbstoppades sommaren 2006 var kända av ledningen redan året innan. Det var en undersökning gjord av kärnkraftverkens egen sammanslutning, WANO, som redan 2005 visade på brister inom tre av de fyra områden som påpekades förra sommaren.

Forsmarks informationschef Claes-Inge Andersson bekräftar att man redan 2005 kände till bristerna, och säger till Upplandsnytt att man då också påbörjade åtgärder för förbättra bland annat säkerhetskulturen vid kraftverket.

- Förbättringar i kulturen tar tid, det ska man vara medveten om. I vissa frågor har vi kommit en bra bit och i vissa frågor har vi kommit en bit på vägen, men det finns flera fall där vi inte har haft den framdrift vi önskade.

Han medger också att problemen som påtalades i rapporten från 2005 kan ha haft inverkan på förloppet vid incidenten i somras.

- Det kan ha påverkat, hur man har gjort vissa provningar och sådana saker. Det som ligger inom säkerhetskulturområdet och rutiner. Det kan ha påverkat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".