Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora neddragningar på samiskan

Den samiska undervisningen på Uppsala Universitet har under det senaste året blivit hårt bantat, och nu växer protesterna.

Sametinget, professorer och studenter är upprörda och kräver att beslutet rivs upp. Patricia Fjellgren läser sydsamiska i Uppsala;
- Det visar ju att de inte tycker att samiskan är viktig, så visar det ju också att den nationella minoritetsspråkslagen inte betyder någonting. Vad ska man bara ha samiskan på ett universitet? Det är väl bättre att ha det på alla universitet då kan ju alla som vill lära sig samiska.

Uppsala universitet har en 112-årig tradition av undervisning i det samiska språket. Men hösten 2006 beslutade universitetet att degradera samiskan till ett biämne. Det innebär att samiska studier på den högsta nivån, D-nivån försvinner, det går inte längre att skriva magisteruppsatser på C-nivån och den samiska forskarutbildningen försvinner.

Förra våren tog universitetet också bort den samiska lektorstjänsten och de samiska protesterna börjar nu att göra sig hörda.

Sametinget har i en skrivelse begärt att universitetet river upp besluten och Mikael Svonni, som är professor i samiska i Umeå, anser att forskningsmångfalden hotas om allt koncentreras till Umeå.

Det finns i dag åtta studenter som läser samiska vid Uppsala universitet - och det är det som är problemet, menar den språkvetenskapliga fakultetsnämnden. Elevantalet är för litet för att det ska bära sig ekonomiskt och det svenska stödstsystemet skiljer inte på minoritetsspråk och större språk.

Anna Sågvall Hein är ordförande i fakultetsnämnden;
- Jag tycker att regeringen borde ta ett initiativ och borde se till att de nationella minoritetsspråken - att det går att undervisa och forska i dem på ett rimligt vis.

Reporter Jörgen Heikki på Sameradion
Jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".