Skolverksanmälan mot skola i Bålsta

Läget på Gransäterskolan i Bålsta är akut! Det anser representanter för föräldrarna på skolan som nu valt att göra en anmälan till Skolverket. Skolan har under många år drabbats av nedskärningar med följden att det aldrig finns tillräckligt med lärare, menar föräldrarna.

Under flera år har föräldrar i det så kallade enhetsrådet påpekat bristerna på skolan men ingenting har hänt.

- Lärartätheten minskar hela tiden, och det har pågått under flera år. Vi är rädda att våra barn inte ska få den utbildning som de har rätt till, säger Malin Walfridson, en av föräldrarna i rådet.

Men värst är nog att de ansvariga inte tar till sig kritiken, menar Liselotte Borin Brolin, som har fyra barn på Gransäterskolan.

- Man håller på att älta det här i all evighet. Det har gått så många år - man måste ju ta det här på allvar.

Det är en skola med stora problem som Malin Walfridson och Liselotte Borin Brolin beskriver. Ständiga neddragningar har gjort att det nu finns 5 lärare på 75 barn på de avdelningar som anmälan gäller, från förskola upp till klass 5.

Efter att ha påpekat bristerna under flera år utan att situationen har förbättrats har de nu alltså valt att anmäla skolan till Skolverket. Det är en sista utväg som Malin Walfridson och Liselotte Borin Brolin ser det.

- Det känns hopplöst. Nu har vi anmält till Skolverket, och vi känner att det är vår sista utväg. Det måste tas på allvar!

Det är inte första gången som Skolverket har anledning att intressera sig för Gransäterskolan. Under 2004 gjorde verket inspektioner och påpekade brister, men inget hände från kommunens och skolans håll.

Även Arbetsmiljöverket har intresserat sig för skolan och har just nu ett ärende gällande situationen för lärarna på Gransätersskolan.

Eftersom varken rektor på skolan eller ansvariga på kommunen sett anmälan ännu, väljer de att inte kommentera ärendet i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".