Anna-Lena Söderblom(m)

Östhammarsmoderat kritiseras

Den moderata Östhammarspolitikern Anna-Lena Söderbloms uttalanden om Forsmarks kärnkraftverk i tv-programmet ”Uppdrag granskning” förra veckan har väckt starka reaktioner. Flera kräver hennes avgång som ordförande för kommunens säkerhetsnämnd, bland dem tidigare centerpolitikern Bengt Johansson, som själv satt i säkerhetsnämnden fram till valet i höstas.

- Man får ju skämmas som kommuninnevånare, säger Bengt Johansson. Jag tycker att den här attityden har man haft hela tiden i säkerhetsnämnden, att det här är fint folk som kommer ut som man inte ska stöta sig med, och inte ställa obekväma frågor till.

Nära 30 mejl och brev har strömmat in till kommunen från hela landet. Ett tjugotal är negativa medan sju berömmer henne. Bland de kritiska rösterna heter det att de blivit chockade och bedrövade över hennes nonchalans när det gäller säkerhetsbristerna på Forsmark, att hon med sina uttalanden idiotförklarat invånarna i en hel kommun och att hon gav farsartade svar i tv-programmet.

De som berömmer henne säger att hon lämnade lugna och bestämda svar och att hon stod på sig mycket bra mot reportern Janne Josefsson.

- Jag har fått väldigt många positiva reaktioner ute på samhället, säger Anna-Lena Söderblom. Jag känner att jag vågar ha en åsikt och jag är tydlig med vad jag tycker.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".