Gahrton fälld i hovrätten

Miljöpartiets Per Gahrton fälls av hovrätten för rattfylleri och döms till 16 000 kronor i böter. Gahrton friades i tingsrätten eftersom polisen som utförde alkoholtesten inte var formellt behörig att göra dem. Men hovrätten slår fast att Gahrton var alkoholpåverkad.

I maj 2005 krockade Per Gahrton i en rondell i närheten av Arlanda flygplats. Han alkoholtestades vilket visade att han hade 0,2 promille alkohol i blodet. Det ligger på gränsen för rattfylla. Dagen före hade Gahrton, en av miljöpartiets grundare, varit på fest. Nu kommenterar han domen för Radio Uppland.

- Det är lite förvirrande när två olika domstolar dömer olika, det var ju ett gränsfall, säger Per Gahrton.

Känner du dig som en brottsling?

- Jag vet inte om jag är en brottsling, det är klart att jag hade en väldigt liten men dock alkoholhalt i blodet. Det är helt klart.

Du krockade i en rondell vid det här tillfället.

- Jag hade fruktansvärt bråttom, jag höll på att missa ett flygplan.

Häromdagen meddelade du att du lämnar alla uppdrag i miljöpartiet, efter att domen föll i hovrätten. Finns det något samband?

- Det gör faktiskt inte det, eftersom jag sa när jag redan blev vald i fjol att jag skulle sitta ett år efter valet.

Hade du kunnat sitta kvar i partistyrelsen med den här domen?

- (skratt) Det är en helt hypotetisk fråga faktiskt, jag vet inte. Det hade blivit en fråga för partiorganisationen, men det har aldrig behövts diskuteras, säger Per Gahrton.

Gahrton ska betala 16 000 kr i böter. En ledamot i hovrätten ville fria honom.

 

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".