Rektor och barn från Östervåla skola.

Varsel slår hårt mot Hebys skolor

Det är framför allt skolverksamheten som drabbas av Heby kommuns varsel. Av 48 varslade anställda så jobbar 35 inom skolan.

- Alla som jobbar inom lärarjobbet är oroliga. Dels över hur det ska bli för en själv, dels för sina kollegor, säger läraren Anna Johansson i Morgongåva.

Det här är det största varsel som Heby kommun någonsin lagt. Anledningen är den dåliga kommunala ekonomin. Och det är de anställda i dom kommunala köken och lärare och elevassistenter på skolor och förskolor som berörs. Och så småningom så kan de små skolorna vara i farozonen trots vallöften om motsatsen.

- Först och främst drabbas de barn som behöver extra resurser, vi får en sämre skola. Vi får lärare som får en högre arbetsbelastning och följden av det blir ett ökat sjukantal, säger Lillemor Karlsson, ordförande i Lärarförbundet lokalt i Heby kommun.

”Utsatta barn drabbas hårdast”

- Varje klass måste ha en klassföreståndare, och de blir kvar. Men de elever som behöver extra stöd, det är de som drabbas. Vi har en stort antal barn som går ut skolan utan godkänt betyg, som behöver stödet från början. Men skolan har inte möjlighet för att man orkar inte hjälpa de här barnen, säger Lillemor Karlsson, som också är kritisk till att skolan drabbas så hårt av nedskärningar.

- Vi tycker att man ska titta över hela organisationen, säger Lillemor Karlsson.

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".