Leijonborg svarade på studenternas oro

Utbildningsminister Lars Leijonborg besökte idag Uppsala universitet för att bland annat diskutera förslaget om slopat kårobligatorium. Leijonborg sa bland annat att avskaffandet av kårobligatoriet inte ska påverka studenternas inflytande över utbildningen.

Utbildningsminister Lars Leijonborg är inte speciellt orolig för att studenternas inflytande kommer att minska om alliansens förslag om slopad kåravgift blir verkliget. Förslaget innebär att studenterna inte ska tvingas betala kåravgift, eftersom regeringen vill att föreningsfrihet ska råda.

Istället vill utbildningsministern ha en allmän rösträtt för alla som är inskrivna vid en högskola eller ett universitet, oavsett om studenten är ansluten till kåren eller inte.

- Det går naturligtvis att lösa. Vi har inget obligatoriskt medlemskap i fackföreningar men de medverkar ändå till att de anställdas inflytande kommer fram i företag. Den frågan måste lösas på något sätt och det tror jag att vi kan göra.

Jenny Carlsson, kårordförande vid Uppsala universitet tycker inte att utbildningsministerns förslag är något nytt.

-  Det är ju i princip det vi har i nuläget då vi faktiskt har kårval där man väljer vilka som ska företräda en. Vi hoppas ju i förlängningen att man inte avskaffar för avskaffandets skull, utan man ser till att behålla studentinflytandet och om möjligt hitta en bättre lösning så att alla studenter kan komma till tals.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".