En av de hotade skolorna, Brantingsskolan. Foto: Uppsala kommun

Brantingskolan och Treklangen hotas av nedläggning

Stora förändringar väntar elever och lärare i Uppsalas skolor de närmaste åren. Bland annat föreslås att Brantingskolan läggs ner, liksom skolan i Jumkil och en av skolorna Treklangen och Bäcklösa i Gottsunda.

Det är, enligt vad Upplandsnytt erfar, några av förslagen i en stor utredning om Uppsalas skolors lokaler som kommer att presenteras senare idag.

Det finns för få skolbarn i Uppsala, och de blir färre under de närmaste åren. Det gör att kommunen har onödigt mycket skollokaler som står och kostar pengar.

I åtminstone ett par års tid har en utredning jobbat med att se över i vilka områden det finns för många skolor - och i vilket skick skolorna är. I eftermiddag ska resultatet presenteras för skolledare och politiker som i slutänden bestämmer vilka förslag som ska bli verklighet.

Utredningen föreslår bland annat att ett antal skolor läggs ner. Enligt vad flera personer med god insyn i utredningen säger till Upplandsnytt så är en av dem Brantingskolan, som idag har drygt 500 elever i årskurs 2 till 9, men som ligger i ett område där elevantalet minskar.

En annan skola som föreslås läggas ner är enligt samma uppgifter Treklangen i Gottsunda, eller som andrahandsalternativ Bäcklösaskolan. Treklangen var ju nedläggningshotad så sent som för några år sedan, när stora fuktskador upptäckts, då protesterade föräldrar intensivt och nu ska den alltså vara hotad igen.

Enligt vad Upplandsnytt erfar ska också Jumkils skola vara en av dem som pekas ut för nedläggning och Flogstaskolan ska inte längre var skola utan bli förskola.

Flera av förslagen handlar om att skolors och förskolors lokaler samordnas, för samtidigt som det finns för mycket skollokaler, så finns det för få förskolor. Och enligt uppgift ska både Bälinge och Järlåsa skolor delvis bli förskolor.

Sedan är det inte säkert att de här förslagen blir verklighet, och det är oklart när de i så fall blir det. Förslagen kommer från tjänstemän på fastighetskontoret. Nu ska barn- och ungdomsnämnden titta på det här under våren och kommunicera med dem som berörs - elever, föräldrar och skolpersonal innan de bestämmer vad som blir verklighet.

reporter lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".