Stora förändringar i Uppsalas skolor

Många elever i Uppsala kommer att få byta skola framöver. Det blir konsekvenserna när kommunen ska spara på skollokaler.

Enligt det förslag som Upplandsnytt berättade om tidigare idag ska fem skolor läggas ner, eller helt göras om till förskolor. Och det här innebär också att många kan få längre till skolan.

- Det finns barn som åker in till Järlåsa och har långa restider redan idag. Ska de barnen fortsätta in till Vänge fördubblas förmodligen deras restid, säger Stavros Giangozoglu, socialdemokrat och andre vice ordförande i fastighetsnämnden.

Den stora skollokalsutredningen har tittat på hur behoven av skollokaler ser ut och i vilket skick dagens skolor är. Resultatet presenteras just nu för Uppsalas rektorer.

Samordningen ska bli bättre

Och eftersom antalet skolelever minskar samtidigt som det finns ett stort behov av förskolelokaler så är huvuddragen i tjänstemännens förslag att skolors och förskolors lokaler ska samordnas bättre. Dessutom ska kommunen lämna lokaler den inte äger själv.

Det pussel som då läggs innebär att förskolor kommer att byta lokaler och att många skolbarn får byta skola. Antingen för att en del av skolan ska bli förskola, eller för att hela ska bli det, eller för att skolan helt enkelt ska läggas ner.

Följande förändringar är på gång

De skolor där det enligt uppgifter från politiker som fick utredningen presenterad för sig förra veckan föreslås mest dramatiska förändringar är:.

* Brantingskolan som läggs ner. Eleverna ska till Johannesbäck, Heidenstam och Gränby.

* Lyckebo som blir förskola. Eleverna ska flytta till Ärentuna och Pluggparadiset.

* Jumkil som läggs ner. Barnen ska i stället till Börje, Åkerlänna och Skuttunge.

* Flogsta som blir förskola.

* Treklangen läggs ner, men där finns också alternativplaner, som att lägga ner Bäcklösa.

När det gäller Sverkerskolan, som är i dåligt fysiskt skick, så föreslår utredningen ingenting, utan tjänstemännen vill se över Luthagens skolor mer.

Majoriteten har inte velat kommentera

Nu är det politikerna som ska avgöra vilka av förslagen som ska blir verklighet, eller om det blir något annat och när det i så fall ska genomföras.

Majorititetspolitikerna har inte velat kommentera det här än, men socialdemokraten Stavros Giangozoglu är orolig för att beslutsprocessen ska gå för fort och tycker inte att några stora förändringar ska genomföras före 2008.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".