Skolor dåliga på arbete mot hot och våld

Bara en av tolv inspekterade skolor och fritidshem i Uppsala och Sigtuna har fått godkänt för sitt förebyggande arbete mot hot och våld. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Ingrid Blomqvist har varit med och inspekterat uppsalaskolorna:

- Tanken är att man ska få en samlad bild av hur det ser ut på en skola och hur man prioriterar arbetet.

Men skolorna i Sverige är alltså ganska dåligt på den här typen av arbete. Av 300 skolor i landet som Arbetsmiljöverket inspekterat hade endast 50 av dessa dokumenterat och bedömt riskerna för hot och våld och tagit fram rutiner för hur man ska hantera sånna situationer. Det kan handla om allt från bråk i matsalen och mobbning till hot på nätet och våld av lärare.

Av de inspekterade skolorna i Uppsala och Sigtuna var det bara Tingvallaskolan och dess fritidshem som fick godkänt av verket. Ingrid Blomquist, inspektör på Arbetsmiljöverket har nu gett skolorna till mitten av april att åtgärda sina brister.

- Det är viktigt att man tar tag i problemen så de inte växer sig stora. Av erfarenhet vet vi att tar man inte tag i problemen tidigt, så är de svårare att åtgärda.

De tolv inspekterade arbetsställena i Uppsala och Sigtuna kommun:

Nyby fritidsgård
Skogstibble skola
Doctrinagymnasiet
Bellmanskolan
Heidenstamskolan och dess fritidshem
Ramsta skola
Tingvallaskolan och dess fritidsgård
Odensala skola och Bullerbyns fritidshem
S:t Olofs skola
S:t Pers skola
Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket
S:ta Gertruds skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".