Forsmark ska granskas av IAEA

Det står nu klart att Forsmark kommer att granskas av FN:s atomenergiorgan IAEA. Vattenfall vill det, enligt den rapport ledningen lämnade till näringsminister Maud Olofsson på fredagen.
På fredagskvällen beslöt också regeringen att skicka en begäran till IAEA, så fort Vattenfall ger klartecken.

Efter förändringarna i Forsmarks ledning, där vd Lars Fagerberg på torsdagen tvingades avgå och styrelseordföranden byttes ut, vill nu Vattenfall ha ett tydligare grepp om kärnverket. Christer Friberg, före detta ordförande och numera suppleant i facket Sekos klubbstyrelse på Forsmark, anser att den nya ledningen måste gå försiktigt fram:

- Om ägaren kliver in lite tydligare så hoppas jag att de gör det lite försiktigare, så man inte river mer än nödvändigt. När man visar musklerna, och ska försöka få ordning, då är det inte säkert att man har tillräcklig kunskap om Forsmark internt, och det kan lätt bli fel om man gör saker för fort.

Inger Berglund, ordförande i fackförbundet SIF på Forsmark, menar att de anställda kommer att sakna VD:n Lars Fagerberg:

- Man tyckte han var väldigt bra, han var omtyckt bland medlemmarna. Efter det som har hänt så pratar vi mycket, och grubblar över vår egen situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".