Uppsala universitet köper ut professorer

Uppsala universitet betalar 4,4 miljoner för att bli av med två av sina professorer. De två valde att säga upp sig efter att de fått en så kallad chefserinran av universitetets rektor Anders Hallberg. Men exakt vad som ligger bakom är universitetsledningen förtegen om.

Professorerna var anställda på samma institution, som enligt universitetsledningen en längre tid haft arbetsmiljöproblem. Uppsala universitets informationschef Karin Carlsson vill för övrigt inte säga något om orsakerna bakom den här historien.

- Det vill jag inte kommentera, för det är ju utagerat nu i och med att de sagt upp sig. Jag kan bara säga att det hade en anknytning, ett direkt samband, med den dåliga arbetsmiljön.

Enligt ledningen ska de två ha begått tjänsteförseelser upprepade gånger, och när de i torsdags fick en muntlig så kallad chefserinran valde de att säga upp sig med omedelbar verkan.

En av professorerna säger till Upplandsnytt att han överraskades av anklagelserna. Han anser inte att universitetet har belägg för sina påståenden, men att det är ohållbart att arbeta kvar efter anklagelserna från universitetsledningen.

Uppgörelsen innebär att de båda får dels den uppsägningslön de har rätt till enligt avtal, men också flera årslöner som motsvarar vad de kunnat få om de vunnit en process i arbetsdomstolen. Att universitetet väljer att betala 3-4 årslöner var till de två professorerna, utöver avtal, förklarar Karin Carlsson så här:

- Det fanns i universitetets intresse att få den här frågan löst snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".