Hemtjänstkontrakt förnyas trots kritik

Uppsala kommun har beslutat att förlänga kontraktet med vårdbolaget Attendo Care i hemtjänstdistriktet Heidenstam, trots de brister som förekommit där under en längre tid. Äldrenämndens ordförande, kristdemokraten Gustaf von Essen, säger att han känner sig trygg när det gäller kvalitén på hemtjänsten.

- Vi är rimligt säkra. Attendo Care har förstärkt sin ledning och sin kompetens också med sjukvårdspersonal. Man jobbar väldigt målmedvetet på att göra det som kontraktet föreskriver, säger Gustaf von Essen.

Tidigare har Uppsala kommun beslutat att förlänga kontraktet med Attendo Care på vårdboendet Rondellen, trots socialstyrelsens och länsstyrelsens kritik mot vårdkvalitén. Och nu förlänger kommunen alltså Attendo Cares avtal också i hemtjänstdistriktet Heidenstam, trots länsstyrelsens kritik mot hemtjänstens kvalitet.

Kontraktet förlängs till sista januari nästa år. Beslutet kritiseras av miljöpartiets Johan Lundqvist, som är ersättare i äldrenämnden.

- Jag tycker det är ett väldigt dåligt beslut. Vi har ju föreslagit att man inte ska förlänga det här avtalet just därför att man inte har kunnat förbättra kvalitén trots alla de här påpekandena.

Johan Lundqvist kritiserar också hur beslutet gått till. För beslutet har inte fattats i äldrenämnden, utan av ett utskott i nämnden som är nytt för i år och som bara består av tre personer. Gustaf von Essen, moderaten Gunnel Jägare och socialdemokraten Agneta Erikson. Därför visste t ex Johan Lundqvist själv inte om det nya beslutet om Attendo Care.

- Vi har varit emot den här konstruktionen med ett presidieutskott som har väldigt mycket makt.

Utskottet ska på egen hand fatta beslut på en rad områden, bland annat när det gäller upphandlingar och avtal.

- Det är precis sådant som vi inte kan ha i ett öppet större sammanhang, eftersom det finns sekretess och konkurrens och sådant.  Det är ett nytt läge, det är inte som det var förr, säger Gustaf von Essen.

- Jag hoppas att den borgerliga majoriteten nu inser att det här beslutet att inrätta ett presidieutskott faktiskt ur demokratisk synvinkel var väldigt dåligt, och att man öppnar upp de här sammanträdena för alla partier, säger Johan Lundqvist.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".