Enköping ensam borgerlig kommun i länet

Älvkarleby, Tierp och Östhammar får som Uppsala fortsatt socialdemokratiskt styre. Bara Enköping sticker ut som länets enda borgerliga kommun.
I Östhammar lyckades forne socialdemokratiska kommunalrådet Birger Norén knipa två mandat med sin egna lista Solidaritet och Samverkan. I övrigt fortsätter med största sannolikhet det socialdemokratiska styret där. Även i kommunerna Tierp och Älvkarleby blir det fortsatt vänsterledning. I Älvkarleby lyckades dessutom Sverigedemokraterna ta ett mandat i fullmäktige. Länets borgerliga kommun blir även under nästa mandatperiod Enköping. Hur det blir i Håbo är däremot oklart. Där är skillnaden mellan blocken mycket liten. Så det kommer att bero på var Bålstapartiet lägger sina sympatier. Valet i Håbo var ju för övrgit unikt i och med att invånarna skulle folkomrösta kring ett eventuellt namnbyte från Håbo till Bålsta, men tydligen var man inte så pigg på att byta. En klar majoritet, 6176 röster mot 244, sa nej till ett namnbyte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista