Mobil enhet underlättar

Den stressiga arbetssituationen för de som jobbar med asylansökningar på Migrationsverket ledde i höstas till kritik och krav på förbättringar från Arbetsmiljöverket.

En åtgärd som införts är mer personal. Men sen drygt en månad tillbaka finns också en mobil enhet som åker ut och tar emot asylansökningar i Märsta, för att avlasta huvudkontoret i Solna och göra det lättare för de asylsökande.

Baran Zeydan och Wenche Isberg emot asylansökningar, fotograferar sökande och tar fingeravtryck. I Migrationsverkets lokaler i Märsta bor de asylsökande som inte har nån annanstans att ta vägen. Tidigare har de varit tvungna att bege sig till Solna för att ansöka om asyl, sen en dryg månad tillbaka kan allt göras här. Finns det fler än åtta asylsökande i Märsta på morgonen så kommer personal med bil från Solna, som Wenche Isberg.
- Vi är ett mobilt team som åker ut till Märsta och tar emot ansökningar här också, så att inte belastningen blir så stor i Solna, säger hon.

Arbetssituationen för de anställda på Migrationsverkets ansökningsenhet upplevs fortfarande som stressig, men det har blivit bättre sen i höstas, då Arbetsmiljöverket krävde åtgärder för att minska stressen. När det gäller den mobila enheten så tycker både Baran Zeydan och Wenche Isberg att det bästa vore att ha ansökningspersonal i Märsta permanent.
- Såklart, det skulle vara jättebra om man kunde söka här i Märsta också, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".