Miljöpartiet avgör i landstinget

I Uppsala läns landsting kommer miljöpartiet att fälla avgörandet vilket block som får styra. Under den senaste mandatperioden har partiet haft ett gott samarbete med socialdemokraterna och vänstern.
Längre tillbaka har miljöpartiet också samarbetat med borgerliga partier. Hur partiet ställer sig de närmaste åren vill miljöpartiets nye gruppledare Johan Edstav inte avslöja. - Jag tror att vi förhoppningsvis kommer att ingå i en bra majoritet, så att vi får i genom mycket av de politiska frågor vi vill driva. Det borgerliga och det socialistiska blocket hamnade på exakt lika många mandat. 34. Så miljöpartiets tre mandat blir avgörande. Att de väljer att samarbeta med vänsterpartiet och socialdemokraterna som under den senaste mandatperioden är alltså inte alls helt klart. Osäkerheten ökar bland annat eftersom miljöpartiet nu får en helt ny landstingsgrupp. Viljan att samarbeta med miljöpartiet från de två olika blocken är däremot lika stor. Både Lena Rönnberg från socialdemokraterna och Arne Sandemo från moderaterna är beredda att förhandla. Lena Rönnberg menar att man har goda erfarenheter sedan tidigare. - Jag har gott hopp om att vi ska hitta en bra politik för Uppsala läns landsting.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".