Hundar hjälper till i undervisningen. Foto: Patrick Sörquist /Scanpix.

Hund hjälper i undervisning

En unik specialklass vid Harbo skola är nu inne på sitt sjunde läsår med mycket goda resultat. Whippy-gruppen kallas den efter den klasshund man hade vid starten, och det är hunden som är genomgående tema i all undervisning.

I gruppen finns 6-7 mellanstadieelver som på olika sätt misslyckats under de första skolåren, de har alla olika grader av handikapp som dyslexi, koncentrationssvårigheter och beteendestörningar. De har haft svårigheter i den vanliga stora klassen, och här fungerar hunden utmärkt som tema för inlärning i alla ämnen.

Beteendevetaren Örjan Bergwall var med och startade gruppen för sju år sedan, och det var han som ägde dåvarande klasshunden Whippy.

Gruppen får numera lite sponsorpengar bl a från Svenska kennelklubben och Sala Sparbank som möjliggör studieresor. Helena Åkesson Thell är fritidspedagog och har jobbat tillsammans med Örjan Bergwall de senaste sex åren.
- Vi ser ju ungdomarna som har gått i vår grupp och de kommer ofta på besök hos oss. I dag går de på högstadiet och gymnasiet, och det verkar gå väldigt bra för dem, säger hon.

Bengt Götegård
bengt-gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".