Morgongåvabor vill tillhöra Uppsala

En aktionsgrupp i Morgongåva nöjer sig inte med Hebys länsbyte, utan kan komma att begära en flytt av Morgongåva och Vittinge till Uppsala kommun.

Om kommunstyrelsen i Heby beslutar enligt förslaget att flytta högstadieeleverna från Morgongåva till Heby skola och lägga ner och riva Ramsjö skola, då är många Morgongåvabor beredda att byta kommun, säger en av eldsjälarna Peter Knutsson.

- Om man ska nedrusta Morgongåva som samhälle genom att förändra skolverksamheten, då menar vi att eftersom kommunalskatten är så hög och man ändå rustar ner - då kanske man kan fundera över om vi kan tillhöra Uppsala kommun istället.

Turerna kring Morgongåvas skolors framtid har pågått i många år och protesterna mot tänkta förändringar har varit många. Det som upprört käsnlorna är det flytten av högstadiet till Heby skola i Heby tätort och den farliga skolvägen över järnvägen och riksvägen som de yngre barnen drabbas av om Ramsjöeleverna flyttas till Morgongåva skola.

För att markera sitt allvar med kritiken och oron förklarar många Morgongåvabor att de kan tänka sig att bli Uppsalabor i framtiden. Det visar inte minst en enkät som aktionsgruppen gjort. En majoritet svarade att de är beredda att byta kommun, eller ta med sig barnen till Uppsala för skolgång där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista