Radioaktiva utsläpp i Forsmark

Under tre års tid har reaktor ett i Forsmark släppt ut mer radioaktivitet än vad personalen känt till. Utsläppen har, enligt tidningen Ny Teknik, tidvis varit tre gånger större än vad mätutrustningen registrerat. Utsläppen har inte överskridit godkända gränsvärden, men forskningschefen vid SSI Lars Moberg säger till Ekot att det är oroande att det här har kunnat pågå under så lång tid

-Det stora problemet för oss är att detta har kunnat pågå under så lång tid, att man har ett system som inte är tätt och där man inte upptäcker det. Det är det som oroar oss, säger Moberg till Ekot.

Felet har, enligt tidningen Ny Teknik, sannolikt varit en otät packning som gjort att radioaktiva partiklar läckt ut och inte fastnat i ett filter som används för att mäta hur stora utsläppen är. Det upptäcktes först nyligen, och i efterhand har det visat sig att de felaktiga utsläppsmätningarna pågått sedan 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista