Inget beslut om Enköpings stadshotell

Det dröjer ytterligare en tid innan det tas beslut om vad som ska hända med Stadshotellet i Enköping. Kommunfullmäktige kunde i går inte ta något beslut, utan det blev så kallad återremiss. Därmed läggs ytterligare en månad till åren av strid kring vad som ska ske med Stadshotellet.

Moderaten Siv Godberg, som vill bevara byggnaden, var nöjd med den extra tid som man nu fått.

- Jag är jätteglad att fullmäktige fattade det kloka beslutet om en minoritetsåterremiss. Då får vi uppskov en månad.

Förutom ledamöter och ersättare var kommunfullmäktigesalen i Enköping full med åskådare och media som alla kommit för att få veta vad som ska hända med Stadshotellet i framtiden. Men de får fortsätta att vänta till nästa fullmäktigemöte den 20 mars, då frågan tas upp igen.

Moderaten Siv Godberg var den tydligaste förspråkaren för ett bevarande av hotellet, och den som drog ner starkast applåder från åhörarläktaren. Hon lade tidigt på mötet fram ett yrkande om återremiss. Och det gick igenom, med en röst mer än vad man behövde, men majoriteten röstade ändå för att besultet skulle tas under kvällen. Det ger en fingervisning om hur det kan komma att gå på nästa fullmäktigemöte.

Det som nu Siv godberg vill ha undersökt är om Peab, som äger fastigheten, vill ha ersättning för att de inte får riva byggnaden och hur ett sådant skadestånd i så fall kan se ut, samt att utreda varför kommunen inte krävt något vite för att Peab låtit hotellet förfalla.

Den moderata ordföranden i kommunstyrelsen Anna Wiklund var inte överaskad av kvällens beslut. Och hon är hoppfull inför nästa möte i kommunfullmäktige när man återigen skall rösta för eller emot den detaljpaln som ger PEAB rätt att riva stadshotellet.

- Om de flesta skulle rösta på exakt sdamma sätt som i dag, så kommer det att gå på vår linje, att vi då får ett uppdrag till miljö- och byggnadsnämnden att de ska ta fram en ny detaljplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista