Barn åker osäkert i taxibilar

Uppsalas taxiförare är dåliga på att sätta fast bilbarnstolar när en kund med ett barn vill åka med. Två av Uppsalas största taxibolag erbjuder bilbarnstolar, och tar också extra betalt för barnstolen. Men vid de stickprovskontroller Upplandsnytt gjort hos Uppsala Taxi och Taxi Kurir sattes bilbarnstolarna fast på fel sätt fem gånger av sex.

- Om man nu säger att man kan transportera barn, då måste ju taxichauffören som ska köra kunden veta hur den ska sitta fast, säger Katarina Bokström som är trafiksäkerhetskonsulent på NTF.

Den som beställer en resa med Uppsala Taxi eller Taxi Kurir får besked om att de har bilbarnstolar, och att de tar extra betalt för det.

Upplandsnytt har beställt tre resor med varje bolag och då beställt en bilbarnstol till en tvååring. Taxin har kommit med bilbarnstol, men bara en gång, med Uppsala taxi, har stolen suttit fast ordentligt. Fem gånger har den suttit fel och chaufförerna har inte vetat hur den ska sitta.

- Jag har ingen aning om hur den här modellen funkar, sa en chaufför.

Två av de gånger vi åkte med Taxi Kurir saknades också de delar som ska hålla fast bilbarnstolen i golvet. En chaufför sa att när han hämtade barnstolen på kontoret och frågade hur den skulle sitta så blev han uppmanad att fråga föräldrarna. En annan gång menade chauffören att tvååringen skulle åka framåtvänd.

- En tvååring som åker framlänges och är med om en ordentlig krock bryter faktiskt nacken, säger Katarina Bokström på NTF. Två års ålder är på tok för tidigt att sitta framåtvänd.

Katarina Bokström säger också att en stol som inte sitter fast ordenligt inte gör särskilt mycket nytta.

- Stolen är ju testad när man satt fast den på riktigt sätt, och det är då man kan vara säker.

Cheferna för Taxi Kurir och Uppsala Taxi säger båda att alla chaufförer har blivit visade hur stolarna ska sitta. Upplandsnytts resultat förvånar dem.

- Det är inte alls bra. Vi går ju igenom det här på utbildningarna, säger Gösta Olsson på Taxi Kurir.

- Det förvånar mig och det är beklagligt om det här inte fungerar, för vi har satsat på utbildning av samtliga chaufförer, säger Svante Bergh på Uppsala Taxi.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista