Taxichaufförer får barnstolsutbildning

Chaufförerna hos Taxi Kurir och Uppsala Taxi ska nu få en ny utbildning i hur man sättar fast bilbarnstolar, efter att Upplandsnytt i morse berättade om bristerna.

Vid de stickprovskontroller vi gjort sattes bilbarnstolarna fast på fel sätt. Fem gånger av sex. Gösta Olsson är chef på Taxi Kurir i Uppsala.
- Det är självklart att vi får ta till oss detta, säger han.

Upplandsnytt beställde tre resor med Uppsala Taxi och tre med Taxi Kurir, med bilbarnstol till en tvååring. Bara en gång, med Uppsala Taxi, har stolen suttit fast ordentligt, fem gånger har den suttit fel och chaufförerna har inte vetat hur den ska sitta.

Två av de gånger vi åkte med Taxi Kurir saknades också de delar som ska hålla fast bilbarnstolen i golvet. En chaufför menade att tvååringen skulle åka framåtvänd, något de absolut inte ska göra enligt NTF, eftersom de riskerar att bryta nacken vid en krock.

Petra Andersson skulle åka taxi till flygplatsen med sin tvåårige son. Hon beställde av Uppsala Taxi, men chauffören satte först inte fast stolen ordentligt och sen fungerade inte banden som skulle spänna fast sonen i stolen.
- Tillslut kunde han dra ut det ena lite, men den som var lång var för lång, så han fick sitta oskyddad hela vägen. Jag tycker det är under all kritik, säger hon.

Uppsala Taxis vd Svante Bergh säger att han är överraskad över våra stickprovsresultat, eftersom han bara fått in ett klagomål på två år. Gösta Olsson på Taxi Kurir, säger att han för någon vecka sen fick veta att det fanns för få remmar att spänna fast bilbarnstolarna med, men att de nu har beställt fler.

Båda säger att alla förare ska ha fått utbildning i hur stolarna ska sättas fast, men att nu får de göra om.
- Då får vi gå igenom det igen och se till att det utförs rätt, säger Svante Bergh.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista