Kritik mot Forsmarks rapporter

Forsmark har inte skött sin rapportering. Det menar en ny forskningsrapport som Statens kärnkraftsinspektion(SKI) har beställt.

Forskarna i rapporten har intervjuat personal på Ringhals och Forsmark om så kallade RO-rapporter, det vill säga rapportervärda omständigheter, sådant som kan påverka säkerheten. Men att Forsmark skulle ha en annan inställning till rapporterna än andra kärnkraftverk betyder inte att Forsmark har en sämre säkerhetskultur, menar Informationschefen på Forsmark Claes-Inge Andersson.

- Den bilden delar inte vi, säger Claes-Inge Andersson som menar att det syns på den mängd rapporter som Forsmark lämnar in att man tar allvarligt på det.

I forskningsrapporten har man sett att det finns olika inställningar till dessa RO-rapporter. I Forsmark är man ofta mer kortfattade och det har förekommit att gamla rapporter kopieras medan det på Ringhals har tagits mer tid för rapporterna. Det här skriver Dagens Nyheter idag.

Claes-Inge Andersson ser att problemet kommer att försvinna i framtiden. SKI skall nämligen ta fram en enhetlig blankett för den här sortens rapportering.

- Det tycker vi är bra att man får, för då kan dom ju utforma den och få in det, precis som de önskar, säger informationschefen på Forsmark Claes-Inge Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista