Olaga diskriminering blir allt vanligare

Det har det senaste året skett en kraftig ökning av polisanmälningar som rör olaga diskriminering i Uppsala län. Mellan år 2005 och 2006 fick polisen in nästan tre gånger så många anmälningar från människor som känt sig diskriminerade.

En av dem som gjort en sådan anmälan är Sari Svart, som är finsk rom och som inte blev insläppt på dansrestaurangen Flustret i Uppsala:

- Vi skulle ute och äta lite, men då nekade dem oss att komma in. Vi fick inte komma in för våra kläder.

En polisanmälan om olaga diskriminering kan du göra när du på grund av din hudfärg, din nationella eller etniska bakgrund, din tro eller din sexuella läggning känt dig diskriminerad av en person som representerar ett företag eller en myndighet. Sen början av 2000-talet har antalet polisanmälningar om olaga diskriminering legat ganska konstant i Uppsala län, det har rört sig mellan 7 och 11 stycken per år. Men så förra året hände någonting. Plötsligt steg den siffran till 27 anmälningar. Lina Gidlund arbetar på diskrimineringbyrån i Uppsala:

- Det är mer än en dubbling av ärendena på ett år. Det är anmärkningsvärda siffror. Jag tror det beror på att det varit en hel del rapportering i media om sådana ärenden. Sen skulle det vara intressant också att se vad det gjort att vi funnits sedan 2005, säger Lina Gidlund.

Uppsala län är dessutom ett av de län där det här stiger mest i hela landet. I de flesta andra länen har anmälningarna faktiskt minskat de senaste åren. Men att fler anmäler betyder inte att det är fler ärenden som sedan leder till fällande dom. I Uppsala ledde inte någon av förra årets anmälningar ens till åtal.

Reporter alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista