Starka reaktioner efter nej till vargjakt

Det blir ingen skyddsjakt på varg i skogarna kring Vittinge i Heby kommun. Vargen misstänks ha dödat tre jakthundar och ett får och Svenska jägareförbundet ansökte för en tid sedan om skyddsjakt. Men idag säger alltså Naturvårdsverket nej till skyddsjakt och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Anders Wetterin på Naturvårdsverket förklarar varför det blev ett nej till skyddsjakt:

- Vi kan inte meddela någon skyddsjakt eftersom det inte pågår just nu någonting som är utav den arten att det räcker som motiv till en skyddsjakt, säger Anders Wetterin.

Idag kom alltså Naturvårdsverkets beslut om att inte tillåta skyddsjakt på den varg i Heby kommun som misstänks ha dödat tre jakthundar och ett får för ett par månader sedan.

Länsstyrelserna i såväl Uppsala som Västmanland och dessutom Viltskadecenter sa ja till jakt på vargen, men idag säger alltså Naturvårdsverket nej med motiveringen att vargen inte synts till på nästan en månad och att det finns andra lösningar än just jakt. Det handlar bland annat om skyddsåtgärder som till exempel hundpinglor.

Men skyddsåtgärder hjälper inte Marko Mäenpää som var en av dem som förlorade sin hund i ett vargangrepp.

- Det var några grannar som hittade bakdelen på hunden. Tre dagar senare hittade jag framdelen på hunden. Vargen hade grävt ned honom i en liten bäck. Beslutet idag är rent åt helvete, säger Marko Mäenpää.

Trots de dödade tamdjuren och trots att länsstyrelserna sagt ja till jakt, väljer Naturvårdsverket en annan linje.

- Antalet hundar som dödats spelar ingen roll, utan hur stor skadan varit och vilken kontroll på situationen man har spelar in, säger Anders Wetterin.

Leif Jalmerud, som är ordförande i Harbo viltvårdområde, säger att han visserligen inte är förvånad över Naturvårdsverkets beslut, men att han är besviken.

- Ju närmare Stockholm desto lättare är det att få beslut om skyddsjakt. Det kunde till exempel ha varit några sällskapshundar på Lidingö, säger Leif Jelmerud.

Kontakta reportern
Per-Henrik Johansson
per-henrik.johansson@sr.se
i samarbete med SR Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista