Störst befolkningsökning i Uppsala län

Befolkningen i Uppsala län ökade med drygt fem procent förra året. Det var den överlägset största ökningen i Sverige. Främst beror ökningen på att Heby bytte län. Det visar de senaste befolkningssiffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB. I länet är det Knivsta kommun som växter mest, procentuellt sett - Östhammar minskar mest.

- Vi har lämplig mark för bostadsbebyggelse som är omedelbart byggbar. Vårt geografiska läge hjälper oss också att locka pendlare, säger Göran Nilsson, moderat kommunalråd i Knivsta.

- Det har funnits för lite tomter och det har byggt för lite lägenheter. Förhållandena kommer förhoppningsvis att förbättras under året, säger centerpartisten Jacob Spangenberg i Östhammar.

I Östhammar minskade befolkningen med nästan en procent förra året. Andra kommuner där befolkningen minskar är Heby och Tierp. Ökar gör den i Enköping, Håbo, Älvkarleby och Uppsala, som är den kommun som ökar mest i absoluta tal.

I de två kommuner som ökar och minskar mest är kommunalråden överens om att möjligheten att hitta bostad eller tomtmark är avgörande för inflyttningen, liksom möjligheterna att pendla. Jacob Spangenberg menar att de kommer att bli bättre i Östhammar framöver.

- 288:an kommer igång. Expressbussarna började i höstas mellan Östhammar och Uppsala. Vi måste ju också se möjligheterna att kunna delta i den regionala arbetsmarknaden, säger Jacob Spangenberg.

För Knivsta är det inte första året de toppar befolkningsökningslistan i länet. Men det här är inte bara positivt.

- Det är problem med kostanderna för en snabb utbyggnad av barnomsorg och skola. Men på lång sikt är det bra även för ekonomin, säger Göran Nilsson i Knivsta.

Kontakta reportern
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista